SELAMAT DATANG

SELAMAT DATANG

Rabu, 5 Mac 2014

Boleh ke makan madu kalau dah ada DIABETES?



Prof. Dr. Aznan Lelo, Sp.FK, Ph.D, ahli produk perlebahan dari Fakulti Kedoktoran Universiti Sumatera Utara, menilai bahwa madu dapat dijadikan sebagai gula pengganti yang baik dan efektif bagi pesakit diabetes. Sekiranya terdapat kesan gula dalam darah meningkat setelah meminum madu, ia menjadi tanda bahawa itu bukan madu asli.

Diabetes Mellitus (DM) atau kencing manis terjadi kerana adanya gangguan pada pankreas yang menghasilkan insulin. Padahal insulin diperlukan untuk memasukkan glukosa darah ke dalam sel. Dengan keadaan ini maka kadar glukosa darah pesakit diabetes sangat tinggi.




“Bagi pesakit diabetes, insulin dari luar sangat diperlukan untuk mengubah gula menjadi tenaga. Jika tidak ada insulin, kadar gula dalam darah meningkat. Madu justru mengandung frukosa yang mampu merangsang pengeluaran insulin. Jadi, prinsip kerjanya sangat berbeza. Gula memerlukan insulin untuk menjadi energi, sedangkan madu memusatkan pengeluaran insulin secara semulajadi,”

Tiada ulasan:

Catat Ulasan